«Мені снилась вночі Перемога...»: інтерв'ю з поетом Владиславом Михайленком

«Мені снилась вночі Перемога...»: інтерв'ю з поетом Владиславом Михайленком

Інтерв'ю від Дарини Болгової

Будь-яке мистецтво безумовно відіграє важливу роль у культурному житті суспільства. Поезія – не виняток. 21 березня відзначається Всесвітній день поезії. Тож на честь цього ми поспілкувалися з Владиславом Михайленком – одеським поетом, автором збірок «Початок» та «Відверта розмова». Що ж для нього значать вірші, що надихає на написання, яка роль поезії у війні та інше – дізнайтеся у інтерв'ю.

Що таке вірші та коли вони народжуються

За словами Владислава, вірші для нього - це повністю прожита життєва історія або емоція, яка настільки є важливою і потужною, що викарбовується з емоційного у майже матеріальне. І це завжди щось особливе. Інколи вірші - це автобіографія, інколи - певний світ, куди тікають думки, інколи - психотерапія, але завжди - чесність. «Без чесності моєї поезії не існує», – стверджує письменник.

Також він додає, що має й іншу, дещо езотеричну, версію стосовно того, що таке вірші: «Якщо згадати стан, в якому пишуться вірші, то він нагадує прийом якогось сигналу від Всесвіту, де поет виступає в ролі приймача. Таким чином Бог (чи Всесвіт, хто як бачить будову світу) надсилає поету думу, яку він або здатен, або не здатен втілити у віршовану форму - це залежить від того, наскільки поет кував свій талант. Таким чином вірші часом - це думки Бога (Всесвіту), ретрансльовані поетом», – ділиться міркуваннями Владислав.

Пише він тоді, коли не писати не може, пояснюючи це таким чином: «Якщо є цей «конект», то відʼєднатися вже важко».

Натхнення для поета

Владислав Михайленко розподіває, що його надихає правда: «Правда в емоціях, почуттях, сьогоденні країни, людській суті, вчинках тощо. Безумовно, сьогодні джерелом натхнення часто є війна та перемога у ній. Адже перемога України у цій війні - це також торжество правди - національної, історичної».

Улюблені поети Владислава

Для себе письменник виділяє двох авторів. Поетесу - Ліну Костенко. «Це невичерпний всесвіт. Пишаюсь, що маю честь бути її сучасником», – пояснює чоловік. А поета - Василя Симоненка. Особливо Владиславу подобається його вірш «Задивляюсь у твої зіниці». «Це щось неймовірне. Наче пророцтво. Але тільки подумайте - ці слова написані майже сторіччя тому», – із захопленням каже він.

Роль віршів в контексті повномасштабного вторгнення

За думкою письменника, наразі вірші мають надважливе значення. Владислав виокремлює 4 ролі поезії у сьогоденні:

«По-перше, це літопис. Це хроніка того, що ми переживаємо, та надійний носій того, що ми бачимо та хочемо донести до майбутніх поколінь. Жоден підручник історії не мовить до читача так, як поезія. Адже історія - це сума фактів, а поезія - це синергія почуттів. 

По-друге, це підтримка. Кожна людина часто бачить в віршах поета себе. І що цікаво, вірш може бути один, але сотні людей будуть відчувати і розуміти його по-різному. Але кожен читач відчуває, що він не один.

По-третє, це мотивація. Ніщо так не мотивує і не надихає, як правильні слова. А поезія має в своїй основі три чарівна «Р»: рима, розмір та ритм. І правильні слова, побудовані на цих трьох китах, можуть сколихнути всесвіт всередині людини.

Четверте - це душа. Душа народу. Народ живе в своїй поезії. І рими, розміри та ритми сучасної поезії демонструють душу сьогоднішньої України. І вона багата та неймовірна».

Творчий вечір «Маємо мрію. Маємо Україну»

29 лютого Владислав став одним з організаторів благодійного творчого вечора «Маємо мрію. Маємо Україну», який об'єднав поціновувачів поезії. На заході лунали вірші Владислава Михайленка, а зібрані кошти пішли на потреби ЗСУ, зокрема й для підтримки викладачів ліцею, які боронять нашу країну в лавах ЗСУ. Поет стверджує, що цей творчий вечір був особливий, адже його поезія здебільшого лунала не від нього, а від тих, хто її вподобав. Вірші лунали у виконанні учнів та викладачів Одеського приватного ліцею «Мрія».

«Користуюсь нагодою, хочу висловити слова глибокої вдячності Дідич Марії Геннадіївні, яка після відвідування одного з моїх творчих вечорів запропонувала провести окремий захід в одеському приватному ліцеї «Мрія». Тоді я ще не знав, що Марія Геннадіївна настільки повірила в мою поезію та довірилась її сенсам, що запропонує учням та вчителям цієї школи зануритися в неї та вивчити щось, що зачепило, на творчий вечір. Це неймовірно! І принагідно хочеться подякувати всьому колективу школи за незабутній вечір та безцінний досвід», – із запалом каже поет. Також він згадує один діалог з учнем та стверджує, що запам'ятав його на усе життя:

- Вибачте, а Ви хто? - питає учень.

- Я? Поет, який сьогодні виступає, а також колишній викладач цієї школи, - відповідаю я;

- Так, знаю, - каже учень, - просто не у кожного вчителя бувають творчі вечори на його честь.

Особливий вірш

Безумовно, усі вірші поетів мають свою історію та сенс, проте деякі вирізняються особливим сприйняттям та стають ледь не візитівкою автора. Тож на запитання, яким своїм віршем Ви найбільше пишаєтеся і чому він особливий, Владислав відповів наступним чином:

«Вау, а це питання дуже складне. Сьогодні це, напевно, вірш про перемогу. Там є 4 прості рядки, які мене самого пробирають до глибини. З них вірш починається, ними і завершується:

Мені снилась вночі Перемога -

Сива дівчина в двох кольорах.

Колір жовтий - це світла дорога,

Колір синій - це мир в небесах.

 

Як вона посміхалась крізь сльози,

Обіймала дітей, матерів.

Славним воїнам наче невзмозі

Підібрати дарунків і слів.

 

 ⁃ Українці, - вона шепотіла, -

Я завжди була поряд, в душі.

Я трималась щоночі, щосили,

Я молилась: «Вертайтесь живі»!

 

Я завжди підіймала наш прапор,

Хай весь світ часом просто чекав…

Я світила, як сонце над дахом,

І літала над вами, як птах.

 

Ви мене відбороли назавжди.

Україна - навіки жива.

Хай її оминуть негаразди,

Хай її не чіпає  орда».

 

Мені снилась вночі Перемога -

Сива дівчина в двох кольорах.

Колір жовтий - це світла дорога,

Колір синій - це мир в небесах».

 

Творчі плани

Владислав вже опублікував 2 збірки зі своїми віршами – «Початок» та «Відверта розмова», проте зупинятися на цьому не хоче. Планує видати третю збірку віршів, зокрема, першу повністю україномовну. «На творчому вечорі мою творчість було вирішено підтримати і подарувати видання тиражу у 300 примірників моєї книги, адже багато хто пише, що дуже хоче ці вірші на своїй поличці з книгами. Тож працюємо!», – із захопленням підсумовує письменник.

 

Нагадаємо, що 14 березня в Арцизі відбувся тренінг «Топ-5 лайфхаків для успішного виступу оратора», на якому одним із спікерів став Владислав Михайленко.