Гіпертонія та гіпотонія

Гіпертонія та гіпотонія

 Тиск в організмі – це сила, з якою кров тисне на стінки артерій при кожному серцевому скороченні. Нормальний кров'яний тиск становить +/ - 120/80 мм рт.ст. Проте сильний або низький тиск може призвести до серйозних наслідків для здоров'я.

Мало хто знає, що тиску можна позбутися без медикаментів і ліків.

Є різні причини того, чому тиск підвищується чи знижується: стрес та емоційні переживання, порушення функціонування органів, жирна та висококалорійна їжа, зневоднення в організмі та інші причини. Але по суті всі вони призводять до одного: погіршення кровообігу в мозку та/або органах. Наведу приклад. Після стресу у людини звужуються кровоносні судини і капіляри, а елементи, що беруть участь в обміні речовин, гірше транспортуються в мозок (у зв'язку з тим, що еритроцити і лейкоцити не поміщаються в спазмований капіляр), і тоді він дає сигнал серцю збільшити частоту скорочень для того, щоб елементи швидше та частіше досягали свого місця.

Є й механічна причина погіршення кровообігу у мозку: це напруга м'язів шийного відділу, які у свою чергу утворюють тиск на хребцi та судини та кровообіг погіршується. Таке відбувається через те, що людина сидить і/або ходить з викривленою поставою, а саме в шийному відділі. Порушення кровообігу в мозку може призвести, наприклад, до інсульту та інших серйозних хвороб.

 Ось список першочергових дій, після яких тиск може нормалізуватися:

  •  Розминка шийного відділу хребта: нахили головою, розвороти, іноді кругові рухи
  •  Масаж м'язів шиї чи вправи, які допоможуть розслабити м'язи
  •   Медитація. Дозволяє відійти від стресу, розслаблює м'язи та судини
  •   Випити 200-300 г теплої води
  •   Дихання животом (діафрагмою) допоможе покращити кровообіг внутрішніх органів.

Ці елементарні методи допомагають, але якщо вам не допомагає, або ви чогось не зрозуміли, тоді краще звернутися до професіоналів.

Здоров'я - просто!

Іван Зарейчук


✅ Стань частиною спільноти «Кут Огляду» в facebook та запроси друзів!

✅ Коротко і по суті. Підпишіться на наш Telegram-канал

✅ Підтримай нас в Instagram