Голубці Одещини внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Голубці Одещини внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

До переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесені голубці, що готують в Одеській області.

 Про це повідомили в Одеському обласному центрі української культури, передає «Кут огляду».

«Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю», – йдеться у повідомленні.

У центрі зазначили, що голубці для Одещини – це не лише «конверик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування.

Так, на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля господині групувались й сідали по колу, «крутили» голубці та співали народні та обрядові пісні. А в селі Глибочок свої традиції приготування – господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування. На півдні в селі Орлівка голубці мають назву «cармале». Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

 Дякуємо, що дочитали нашу статтю до кінця!

Залишайтеся в курсі важливих подій! Слідуйте за нами:

✅ у facebook (та запроси друзів!)

✅ у нашому Telegram-каналі

✅  в Instagram