ОКО: як в Болграді пройшов міжнародний кінофестиваль

ОКО: як в Болграді пройшов міжнародний кінофестиваль

Чи повірили б ви кілька років тому, якщо б вам сказали, що десь на Бессарабії у мистецькому конкурсі між собою будуть змагатися митці з Мексики, Німеччини, України США, Сенегалу та інших країн? Певно, що ні. Проте в Болграді вже другий рік поспіль проходить міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО».

Замість червоної доріжки — рекордна за розміром намальована коврова доріжка довжиною у 350 м, створена за мотивами різномантіних бессарабських коврів, які ви можете знайти у багатьох сільських хатах Південного регіону. У конкурсі було представлено 60 короткометражних та повнометражних робіт, авторами яких стали громадяни 42 країн. Фестиваль було поділено на онлайн (з 11 по 18 вересня) та офлайн (з 16 по 18 вересня) частини. Дізнатись більше про переможців фестивалю та передивитися більше фотографій з цього масштабного заходу можна на Фейсбук-сторінці та офіційному САЙТІ.

Поява подібних ініціатив змушує переосмислити цінності життя у провінційних містах, вдихає в них життя, допомагає місцевим жителям відчути себе потрібною частинкою глобального суспільства, а гості фестивалю дізнаються відкривають для себе віддалені регіони України, тим паче такі цікаві, як Бессарабія! Редакція «Куту Огляду» щиро дякує головній організаторці кінофестивалю «ОКО» Тетяні Станєвій та всім людям, що взяли участь в організації такого важливого та цікавого івенту. Чекаємо на «ОКО» у 2022!

Довідка: Перший фестиваль «ОКО» відбувся з 12 по 19 вересня 2020 року у селі Криничне Болградського району Одеської області. Ідейною натхненницею проєкту стала Тетяна Станєва після відвідування подібного заходу у невеличкому чешському містечку Їглава. Як написано на сайті самого кінофестивалю: «ОКО — об’єднання кінематографістів та обивателів, це свято етнографічного та антропологічного документального та ігрового кіно, де можна побачити та відчути повсякденне серцебиття малих та великих народів, спільнот, мешканців сіл та міст. Водночас – це місце, де кінематографісти та фольклористи, етнографи та антропологи можуть краще зрозуміти один одного, поділитися ідеями та, можливо, домовитися про майбутню співпрацю. Саме тому, фестиваль позбавлений будь-якої офіційності – тут немає червоних килимів, але при цьому є церемонії нагородження та призи.»

 

✅ Стань частиною спільноти «Кут огляду» в facebook та запроси друзів!

 «Кут огляду» ближче до читача!

✅ Коротко і по суті. Підписуйтесь на наш Telegram-канал

✅ Підтримай нас в  Instagram

✅ Стань частью сообщества "Угол Обзора" в facebook и пригласи друзей!