Одещина лідирує за кількістю захворювань на гострі кишкові інфекції

Одещина лідирує за кількістю захворювань на гострі кишкові інфекції

Одеська область посідає перше місце за кількістю зареєстрованих випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ) з початку року. За цей період на Одещині медики зафіксували 2 313 випадків захворювання.

Про це повідомляє  пресслужба МОЗ.

В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 3 258 випадків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше випадків ГКІ медики зафіксували в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).

Гострі кишкові інфекції проявляються через кілька годин до 2-3 діб після зараження. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.

Причини та профілактика ГКІ

Збудники кишкових інфекцій часто містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Особливо важливо бути обережними у спеку, слідкувати за чистотою рук, посуду, споживати лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.

Поради щодо профілактики ГКІ:

Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки та продукти.

Не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.

Мийте фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.

Не нехтуйте часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби.

Уникайте місць скупчення людей і обмеженого доступу до чистої води, які можуть сприяти поширенню кишкових інфекцій.

Рекомендації для запобігання інфекціям:

  • Купуйте харчові продукти у санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах.
  • Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
  • Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі.
  • Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу.
  • Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.
  • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години.
  • Зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності.
  • Використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду.
  • Не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості.
  • В умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Дотримання простих правил гігієни та безпеки допоможе захистити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій, особливо в умовах війни, коли обмежений доступ до чистої води та місця скупчення людей підвищують ризик зараження.

 

 

Слідуйте за нами:         

✅ у facebook (та запроси друзів!)

✅ у нашому Telegram-каналі

✅  в Instagram