Одещина лідирує за кількістю захворювань на гострі кишкові інфекції

Одеська область посідає перше місце за кількістю зареєстрованих випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ) з початку року. За цей період на Одещині медики зафіксували 2 313 випадків захворювання.
Про це повідомляє пресслужба МОЗ.
В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 3 258 випадків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше випадків ГКІ медики зафіксували в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).
Гострі кишкові інфекції проявляються через кілька годин до 2-3 діб після зараження. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
Причини та профілактика ГКІ
Збудники кишкових інфекцій часто містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Особливо важливо бути обережними у спеку, слідкувати за чистотою рук, посуду, споживати лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.
Поради щодо профілактики ГКІ:
Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки та продукти.
Не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
Мийте фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
Не нехтуйте часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби.
Уникайте місць скупчення людей і обмеженого доступу до чистої води, які можуть сприяти поширенню кишкових інфекцій.
Рекомендації для запобігання інфекціям:
- Купуйте харчові продукти у санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах.
- Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
- Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі.
- Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу.
- Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.
- Не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години.
- Зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності.
- Використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду.
- Не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості.
- В умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Дотримання простих правил гігієни та безпеки допоможе захистити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій, особливо в умовах війни, коли обмежений доступ до чистої води та місця скупчення людей підвищують ризик зараження.
Слідуйте за нами:
✅ у facebook (та запроси друзів!)
✅ у нашому Telegram-каналі
✅ в Instagram