Революція шкільного харчування: Арцизький ліцей №4 відкрив двері сучасної шкільної їдальні

Революція шкільного харчування: Арцизький ліцей №4 відкрив двері сучасної шкільної їдальні

На початку квітня в Арцизькому ліцеї №4 почала працювати сучасна, оснащена найновішим обладнанням та з професійними кухарями шкільна їдальня. Очільниця Відділу освіти, молоді та спорту Людмила Жосан та директорка закладу Людмила Галущак провели екскурсію для журналістів новим харчоблоком.

Як зазначила Людмила Петрівна, реалізація даного проєкту є гордістю для нашої громади, адже ідальня побудована ще в далекому 1955 році, а з 1990 року жодного разу тут не робили капітального ремонту.

«Минулого року ми розробили проєктно-кошторисну документацію та подали її на Програму Першої леді Олени Зеленської – програму з модернізації шкільних харчоблоків, що реалізується за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України. Й за надзвичайно короткі терміни нам вдалося зробити капітальний ремонт, придбати нове сучасне обладнання, створити сучасні умови не лише для дітей, але й для працівників харчоблоку»,- розповіла пані Людмила.

Вперше в їдальні є окремі робочі місця для комірника та медичного працівника. Також відповідно до оновлених норм у їдальні є окремі комори для зберігання продуктів та цехи приготування їжі. Так є комори для зберігання посуду, якого, до речі, є три комплекти, комора для зберігання овочів та фруктів, комора з холодильниками та сипучими продуктами. Так для молочних продуктів, м’яса та риби харчоблок має окремі холодильники. А також за новими вимогами зберігються проби їжі. Це робиться для того, щоб у разі отруєння дитини терміново провести дослідження джерела отруєння. Проби страв зберігаються в холодильнику добу.

Дивує і обладнання гарячого цеху. Тут лише електрична автоматизована пательня коштує близько одного мільйона гривень та обладнана численними датчиками, що дозволяють точно контролювати температурні режими й процеси приготування. Також є посудомийна машина, електроплити. Протипожежна система теж нового покоління тому і повністю автоматизована. Як відзначили самі кухарі, працювати на такій кухні одне задоволення.

Окремо варто зупинитись на безбар’єрності закладу.

«Ми комплексно підійшли до цієї роботи і за допомогою ресурсів громади та працівників ліцею створили безбар’єрний простір для харчоблоку. Маємо багато діток з інклюзією, тому їхнє перебування в школі має бути максимально комфортним»,- поділилася очільниця освіти.

Так в шкільній їдальні є спеціалізовані туалетні кімнати, відсутні пороги, на вулиці є лавиці: все для комфорту дітей.

Також варто згадати, що з 1 січня 2025 року Арцизький ліцей пройшов відбір за Всесвітньою продовольчою програмою ООН на покращення гарячого харчування для учнів 1-4 класів. Завдяки цьому вдалося на 30 відсотків покращити харчування за допомогою закупівлі додаткових продуктів, а саме: горіхи, курага, фрукти та овочі.

Раніше всі діти харчувалися за рахунок громади, але, так як реформою харчування опікується Перша леді, з жовтня 2024 року громада отримала субвенцію від держави. А з вересня поточного року можливість безкоштовно харчуватися матимуть всі учні 1-11 класів.

«Раніше безкоштовно харчувалися за рахунок громади діти 1-11 класів лише пільгових категорій. Тепер з підтримкою держави таку можливість матимуть всі школярі. Порадившись з очільницею Відділу освіти Людмилою Петрівною, ми вирішили, що на початковому етапі це буде відбуватись по заявах батьків, щоб запобігти нераціональному використанню коштів та продуктів»,- повідомила директорка ліцею пані Людмила.

«Проєкт реалізували завдяки коштам державної субвенції та підтримки бюджету місцевої громади. Зокрема, для реалізації проєкту виділили 90% з державного бюджету. Щиро дякуємо голові Одеської ОВА Олегу Кіперу, звичайно голові громади Сергію Парпуланському та депутатському корпусу за розуміння освітянських проблем та потреб. На черзі ремонт харчоблоку ліцею № 1 та опорного закладу у Виноградівці",- поділилася Людмила Жосан.

На завершення екскурсії журналісти «Кут огляду» скуштували шкільний обід і прийшли до висновку, що зміни не лише у обладнанні та ремонті, але й в якості страв. Адже не дарма кухарі пройшли спеціалізоване навчання за новими вимогами. Тепер наші діти із задоволенням відвідують шкільну ідальню та смачно, якісно обідають. А батьки, у свою чергу, не хвилюються за здоров'я своїх дітей.

Вікторія Лісецька

Залишайтеся в курсі важливих подій! Слідуйте за нами:

✅ у facebook (та запроси друзів!)

 ✅ у нашому Telegram-каналі

✅ в Instagram